Якщо Ви міркуєте з приводу вибору сухого (камерного сушіння) або сирого (природної вологості) профільованого бруса, ця стаття допоможе Вам визначитися з вибором.

Спочатку варто пояснити, що таке профільований брус природної вологості і брус камерної сушіння.

Профільований брус природної вологості
Профільований брус природної вологості – це брус, який виготовляється на нашому виробництві шляхом стругання на верстаті. При цьому сировину (неструганий брус більшого розміру) ми підсушуємо протягом 1-2 місяців у критому складі. Таким чином, деревина підсушується після спилювання в лісі і набуває природної вологості. Такий варіант профільованого бруса підходить для будівництва, але він має кілька мінусів, а саме: після будівництва необхідно проводити просушування приміщень (або природним чином (відчиняти вікна та двері), або користуватися електричними осушувачами, які представлені на ринку електроніки в широкому асортименті), щоб на стінах не з’явилася пліснява від надмірної вологості всередині будинку чи лазні; Усадка бруса складає близько 5-6 см на кожен поверх будівлі по всій висоті, а також в ході експлуатації в брусі з’являється більша кількість тріщин, які не будуть наскрізними, але виглядають не «естетично».

Вологість матеріалу під час будівництва лазні
Вологість деревини у брусі природної вологості становить близько 30-40%.

Профільований брус камерної сушки
Профільований брус камерного сушіння – це брус, який ми стругаємо на виробництві після додаткового просушування сировини у спеціальних камерах. Таке сушіння сировини (бруса більшого розміру) виконується протягом 2-3 тижнів шляхом нагрівання сухого повітря в камері до 80 градусів Цельсія та випарювання з деревини води. При цьому брус набуває вологості не більше 22%. Такий брус менш схильний до гниття, менше сідає (3-4 см по всій висоті будови) і не вимагає додаткового просушування після будівництва всередині приміщень. До того ж у сухому брусі менше утворюються тріщини.

Безперечно, використання профільованого бруса камерної сушіння позитивно впливає на експлуатаційні характеристики будови.

Вологість матеріалу під час будівництва лазні
За роки роботи з будівництва будинків та лазень з деревини наші фахівці та експерти дійшли висновку, що незалежно від використання профільованого бруса камерної сушіння або природної вологості, у будь-якому випадку категорично не бажано використовувати пиломатеріали у внутрішній обробці будинків та лазень природної вологості, оскільки це призводить до виникнення численних тріщин між дошкою підлоги, вагонкою, а також до викривлення зазначених пиломатеріалів та значного зменшення терміну експлуатації (різні переломи, утворення плісняви ​​та швидкого гниття). Саме тому ми використовуємо у внутрішній обробці пиломатеріали камерної сушіння – дошку підлоги, вагонку збільшеного перерізу 17 мм (практично імітацію бруса), лиштву, нащільники та плінтуси, а також двері та вікна.

Comments are closed.