У наш не дуже простий час треба заощаджувати гроші. У цій статті я хочу розповісти, як можна побудувати невелику лазню своїми руками на садовій ділянці своїми силами в короткий термін та з мінімальними витратами засобів та будматеріалів.

Мій досвід може бути цікавим тим власникам ділянок, які починають їх освоювати за відсутності системи стаціонарного водопроводу. Будував я лазню за каркасною технологією, що дозволило звести її самому без сторонньої допомоги. Участь сина десятикласника була потрібна лише при монтажі даху. Та й споруда вийшла простою та легкою.

Експлуатація лазні, зробленої своїми руками, показала, що для сім’ї з чотирьох осіб, які проживають на дачі у весняно-літньо-осінній період, це цілком прийнятний варіант. Крім того, якщо зробити верхню полицю в парильні знімним, а в кімнаті відпочинку під нього спорудити каркас поряд з лежанкою, то в такому приміщенні вдвох-втрьох можна і ночувати, тобто лазню легко перетворити на гостьовий будиночок. Або, наприклад, після освоєння дачної ділянки ця будівля стане в нагоді як чотирисекційний госпблок.

Відразу хочу попередити, що про фундамент у цій статті я не розповідатиму. Це дуже специфічне питання, і вирішувати його треба, виходячи з конкретних ґрунтових умов на ділянці.

Лазня своїми руками: планування
У моєму випадку ділянка під забудову була витягнутою в довжину вздовж паркану шматком землі, тому я і вибрав планування «вагонного» типу. До речі, таке планування виявилося дуже вигідним при влаштуванні ефективної вентиляції приміщень для їх просушування.
Що стосується висоти лазні та приміщень в ній, то я виходив з того, що найвищий член нашої родини має зріст 185 см, тому висота стелі була обрана в 190 см. Ширина парильні та кімнати відпочинку, враховуючи необхідність лягати як на полиць, так і на лежанку, повинна бути не менше 2 м. Таким чином, з урахуванням будівельної довжини пиломатеріалів та товщини утеплених стін у 10 см розміри будівлі не могли бути меншими за 6×2,2 м.
Так як зазвичай лазню будують на ділянці першої, то її тамбурі логічно розмістити полиці для зберігання інструменту або навіть влаштувати маленьку майстерню. У тамбурі можна розмістити і біотуалет.

Приставні сходи ведуть із тамбуру на горище. По горищі проходять практично всі комунікації: електропроводка, труби. Там же встановлені і баки для холодної та гарячої води.

У кімнаті відпочинку влаштовані лава-лежанка шириною 60 см та складний столик. Далі перед входом у парилку я зробив душ, який відокремлений від кімнати відпочинку напівпрозорою перегородкою з полістиролу. Приміщення парної має розміри 1,5×2,0 м. Це, думаю, абсолютний мінімум, але в цьому випадку парилку протягом години гарантовано прогріє будь-яка піч. Вибрані мною розміри будівлі дозволили розрізати брус для каркасу майже без відходів.

Лазня своїми руками
Теплоізолювати потрібно стіни, підлоги та стелі всіх приміщень цієї зони. Якщо ж ви збираєтеся користуватися лазнею та взимку, то необхідно утеплити стіни та дах усієї будівлі.

Як теплоізоляція кімнати відпочинку і душової лазні я взяв суміш сухої тирси з вапном. Таку суміш, утеплюючи підлогу, стелю та стіни, зручно засипати в порожнини між чорною та основною підлогою, а також зовнішньою та внутрішньою обробкою каркасу. Також для цього можна використовувати пінопластові плити або інші матеріали.

Якщо для обробки стін ви візьмете вагонку, то поступово прибиваючи її горизонтально знизу вгору, засипайте утеплювач шарами по 10-15 см, утрамбовуючи кожен із них. Верхні 15-20 см стінки потрібно заповнити базальтовою ватою. Нею я додатково утеплив і приміщення парильні.

У парилці буває дуже висока вологість, тому мінвату необхідно захистити паронепроникним матеріалом. Я використовував «Пінофол» завтовшки 3 мм. Уклав його по утеплювачу шаром, що відбиває всередину. Краї пароізоляції проклеював металізованим скотчем. Потім, залишивши повітряний проміжок 5 см, обшив стіни парилки осиновою вагонкою. Такий «пиріг» необхідно влаштувати по всіх стінах, підлозі та стелі парилки.

Звичайно, варіант утеплення з тирсою – найдешевший, особливо якщо поруч є тартак. Але й застосування мінвати не дуже дорожчає будівництво. При використанні тирси при обробці стін вагонкою під неї потрібно прокласти шар крафтпаперу або пергаміну. Це робиться перед оббивкою каркаса вагонкою. Для протипожежного захисту дерев’яних конструкцій горища поверх укладеного шару теплоізоляції з тирси та мінвати я насипав шар керамзиту товщиною приблизно 5 см, а відкриті дерев’яні елементи конструкції даху просочив вогнезахисним складом.

Дах лазні обраний двосхилим з кутом нахилу 45 °. Такий нахил перешкоджає скупченню на покрівлі снігу. Крім того, це дозволило зробити горище високим і розмістити по одній його стороні електричну проводку, а вздовж іншого прокласти труби для води та розмістити баки гарячої та холодної води.

Покрівлю можна вибрати будь-яку виходячи з фінансових можливостей та естетичних міркувань.

Comments are closed.